Официалният фалит на КТБ е бил на 20 юни 2014

На същата дата БНБ постави банката под специален надзор

Официалният фалит на КТБ е бил на 20 юни 2014

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) определи 20 юни 2014г. за начална дата на неплатежоспособността на „Кооперативна търговска банка” (КТБ). На същата дата БНБ постави банката под специален надзор, а отне лиценза й чак четири месеца по-късно – на 6 ноември 2014 г. Именно 6 ноември беше определена от Софийския градски съд като дата на фалит на баката.

Решението, взето от САС е доста изненадващо, имайки предвид че БНБ, прокуратурата и синдиците настояваха за начална дата за фалит на банката да бъде определена 30 септември 2014 г. – датата когато отчетите показаха, че КТБ има отрицателен капитал. Това беше и причината да обжалват решението на градския съд.

Официалната дата за фалита на КТБ е от ключово значение, защото от това зависи факта кои прихващания ще бъдат законни и кои ще станат лесно атакуеми по съдебен път.

След затварянето на банката през юни до отнемането на лиценза й бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Има и образувано разпореждане с обезпечения и с имущество на банката.

Според тримата апелативни съдии - Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева капиталът на КТБ е бил отрицателен още към 20 юни 2014 г. и налице са били предпоставките тя необратимо да изпадне в състояние на неплатежоспособност още към тази дата. Това означава, че още в деня на затварянето на банката, преди назначаването на квестори, поръчването на одити и разговори за евентуалното й спасяване, банката е била неспасяема.

Заключението на САС определено контрастира с публикувания от БНБ през юли (миналата година)доклад на квесторите, в който се твърдеше, че към 20 юни 2014 г. капиталът на КТБ не е бил отрицателен и е възлизал на 5.54 млрд. лв., като капиталовата адекватност на банката, макар и влошена, е била 10.54%.

Коментари: 0