Официално: Европейската агенция по лекарствата отива в Амстердам

Холандската столица събра най-много гласове в последния кръг от надпреварата за нов домакин на агенцията

Официално: Европейската агенция по лекарствата отива в Амстердам

В Амстердам ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата, съобщиха световните медии. Холандската столица ще бъде домакин на организацията, която ще се премести от Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Решението стана ясно след края на третия етап от конкурса за избор на ново място, където да се пренесе агенцията. Това се е случило на тайно гласуване, в което са се включили министрите на 27-те страни от ЕС.

В надпреварата да станат новия домакинстващ организацията град се включиха 16 кандидати, включително и София, която обаче отпадна още в първия кръг.

Заради Brexit Обединеното кралство ще трябва да се раздели както с агенцията по лекарствата, така и с Европейския банков орган, в които работят около 1000 души. За банковия орган обаче се надпреварваха двойно по-малко градове, общо 8 на брой, а победител стана Париж.

Агенцията по лекарствата е значително по-примамливата от двете организации, тъй като се предполага, че ще превърне своя нов домакин в център за европейската медицинска индустрия, пише BBC.

Коментари: 0