Офшорните фирми без достъп до обществените поръчки

Дружествата с повече от 10% офшорна собственост със забрана да участват в търговете

Офшорните фирми без достъп до обществените поръчки
3650 ~ 1 мин. четене

Депутатите от икономическата комисия приеха нови промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Според тях ограничение за участие в търгове за обществени поръчки ще има за фирми, в които повече от 10% притежава офшорна компания.

Промените се налагат, защото България е получила предупреждение за наказателна процедура от страна на Европейската комисия, обясни пред депутатите от комисията директорът на Дирекция Данъчна политика Людмила Петкова, пише в. „Труд“.

Според Брюксел досегашните правила противоречали на основните европейски принципи за свободното движение на капиталите.

Законът вече ще обхваща не „свързани лица“, а „контролирани лица“, обясни Петкова.

Недостатъци в промените видяха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), според които се отива от едната в другата крайност – от прекалено рестриктивен режим до прекалено свободен. Това ще позволи на 10 офшорни компании да регистрират дружество и така да участват в различни процедури, включително и за закупуване на финансови институции, посочи Ивелин Желязков от асоциацията.

Според Петкова обаче този проблем е отразен в закона и затова дяловете на всички офшорни дружества ще бъдат събирани, като общият процент не трябва да надскача 10, за да не важат ограниченията.

Подкрепи Economic.bg