Огнeн ад в Канада, властите евакуираха десетки хиляди

Стихията помита всичко по пътя си, унищожени са над 1600 постройки

Огнeн ад в Канада, властите евакуираха десетки хиляди
Автор: Илия Лазаров

Истински огнен ад се разиграва в канадския град Форт Макмъри след като огромния пожар в щата Албърта продължава да бушува и помита всичко по пътя си, съобщиха медиите зад океана. Огнената стихия предизвика евакуацията на близо 90 хил. души, а в страната беше обявено извънредно положение. Засега няма информация за ранени или загинали. 

Беше издадена заповед за принудително евакуиране на още 3 селища. Досега пламъците са унищожили над 1600 постройки. Създадени са центрове за настаняване на евакуираните в столицата на щата - Едмънтън.

Пожарът започна още в неделя и не изглеждаше толкова опасен, но за всеобща изненада високите температури и силните ветрове изтласкаха огнената стихия към града. Това наложи мобилизацията на всички екипи на пожарните служби. 

Около 250 огнеборци са на земята, докато в небето противопожарна авиация се бори със стихията от въздуха, разпръсквайки специални смеси.

Въпреки помощта на хеликоптери, пожарникарите не могат да овладеят огнения фронт. Голямата надежда е помощ от страна на времето. След няколко дни на температури над 30 градуса и силен вятър, се очаква застудяване, което да помогне за овладяване на бедствието.

"Огънят е предизвикателство за всички нас", заявява шефът на горското в Албърта Бърни Шмити.

Местни медии наричат пожара "апокалиптичен". Съдейки по снимките и видеото, явно наистина е такъв.

Коментари: 0