35 бойни машини и 12 самолета участваха в парада в София

Те са в чест на Деня на Храбростта и Българската армия

35 бойни машини и 12 самолета участваха в парада в София

1300 военни, 35 бойни машини и 12 самолета и вертолета участват в парада по повод Деня на храбростта и Българската армия в столицата. По традиция честванията ще започнат пред Паметника на Незнайния войн с водосвет на бойните знамена, съобщиха от Министерство на отбраната.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично отслужи празничния водосвет и ще благослови българските държавници и военни по случай празника. В службата, когато Църквата почита и паметта на Св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра и покровител на войнството, ще вземат участие също Софийският викарий Браницки епископ Григорий и софийски свещеници.

Литургията в Храм-паметника "Св. Александър Невски" започна в 10.00 часа. Десетки официални лица, сред които държавният глава Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни избраници и представители на местната власт, взеха участие в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и да положат венци пред Паметника на Незнайния воин на площад „Свети Александър Невски“. Те присъстваха и на официалния военен парад на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър Първи".

Президентът Плевнелиев прие почетния строй и ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. В традиционния Гергьовденски парад тази година се включиха повече от 1300 военнослужещи, над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър на площад „Княз Александър I“ преминаха Знаменния взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия „Г. С. Раковски“, Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет „Васил Левски“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция“.

Военновъздушните сили представиха типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Командващ парада ще бъде командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, а при изпълнението на Националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Хиляди граждани присъстваха на зрелищния парад по повод 6 май.

Коментари: 0