Ограничават таксите на частните съдебни изпълнители

Те не могат да надвишават размера на задължението, решиха депутатите

Ограничават таксите на частните съдебни изпълнители
3716 ~ 2 мин. четене

Депутатите приеха ограничения върху размера на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители. Със 141 гласа "за", 1 "против" и трима въздържали се, мнозинството прие поправките в Закона за ЧСИ, които бяха представени и защитени основно от Мая Манолова. По същество промените предвиждат намаляване на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, предаде БГНЕС.

В законопроекта е записано, че сборът на всички такси по изпълнението не може да надвишава размера на задължението. Другата промяна на БСП урежда, че в случаите, когато длъжникът сам плати задължението си изцяло или частично в срока на връчената му покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума се събира в половин размер.

В мотивите си към законопроекта от БСП посочват, че принудителното изпълнение трябва да гарантира както удовлетворяване вземането на кредитора, така и защитата на правата и интересите на длъжника. С въвеждането на частното съдебно изпълнение държавата делегира всички правомощия по съдебното изпълнение на частни лица - частни съдебни изпълнители, посочват от опозицията. 

Според Манолова задължението на длъжника да понесе разноските по делото е европейски стандарт, но у нас понякога размерът на таксите, които се събират, значително надвишават самия дълг.

Преди гласуването на това предложение мнозинството в пленарна зала отхвърли и друг законопроект за промени в Закона за частните съдебни изпълнителни, изготвен от "Атака". Промяната на Волен Сидеров и хората му беше изключително кратка и радикална - отмяна на Закона за частните съдебни изпълнители, а с това и на тази фигура изобщо. Това предложение бе подкрепено единствено от вносителите и от независимия депутат Велизар Енчев.

Коментари: 0