Около 150 язовира са в тежко състояние

Държавата все още не знае колко ще струва ремонта на съоръженията

Около 150 язовира са в тежко състояние
560 ~ 2 мин. четене
Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти, цитирайки данни от Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Той добави, че с прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и създаването на търговско дружество за поддръжката им, незабавно ще започне работа за отстраняване на нередностите по тези съоръжения.

Караниколов не можа да каже колко точно ще струва ремонтът на повредените язовири, а точните разчети ще станат ясни, след като се знае колко язовира точно ще бъдат прехвърлени към държавата. Той обаче добави, че само за язовир „Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн. лв.

Караниколов информира, че се очаква на утрешното редовно заседание на МС да бъдат обсъдени предложенията за законови промени, свързани с превенцията и поддръжката на язовирите при критични ситуации.

Вчера е имало заседание при вицепремиера Валери Симеонов, като всички ресорни по темата министри са дали становищата си. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани категоризацията на язовирите, със задължението за собствениците и операторите на съоръженията да подготвят аварийни планове.

Идеята на министър Караниколов е, да се създаде ново държавно предприятие, в което ще се прехвърли собствеността на всички общински язовири, които не могат да се управляват от тях поради липса на пари. „Обсъжда се и възможността да има и подобно дружество, което да поддържа проводимостта речните корита“, каза още Караниколов.

Във връзка с идеята да има отчисления от операторите в специален фонд за поддръжка на язовирите, министърът информира, че се обмисля вариант определен процент от наемите да са приход за този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет, допълни министърът.
Подкрепи Economic.bg