Около 8 млн. лв. губи бюджетът от ДДС на дарените храни

Правят списък на храните, които могат да бъдат дарявани

Около 8 млн. лв. губи бюджетът от ДДС на дарените храни
В размер на 7-8 млн. лв. ще са загубите на бюджета от освобождаването на дарените храни от ДДС. Това обясни на брифинг финансовият министър Владислав Горанов, след като участва в дискусия за освобождаването от ДДС върху дарени храни заедно с омбудсмана Мая Манолова, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, представители на Българската хранителна банка, Българския червен кръст и производители на храни. Според Горанов загубата е допустима и бюджетът може да си я позволи.

За целта е създаден механизъм, който урежда създаването на хранителна банка, функционирането ѝ и взаимоотношенията между нея и производителите и търговците на храни, както и контролът върху даряваните храни. 

Предвижда се министърът на здравеопазването заедно с министъра на земеделието и храните да определят списък на това кои храни могат да бъдат дарявани и в какъв срок. Хранителната банка ще получава даренията и ще ги разпределя на тези, които имат най-голяма нужда – а това ще се регламентира от министъра на труда и социалната политика в специален списък на институциите и социалните заведения.

"Хранителната банка трябва да гарантира връзката между това, че се дарява качествена храна и тя достига до когото трябва, затова изискванията, които сме заложили в законопроекта, са доста сериозни, заяви Горанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Хранителна банка ще може да се създава само ако има покритие най-малко 30% от територията на страната и са определени и системите за отчетност, които ще са необходими за контрола на качеството на дарените храни. Предвижда се хранителната банка да бъде юридическо лице с нестопанска цел и тя ще е мястото за контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция по приходите. По думите на финансовия министър няма да има никаква промяна и компромис от страна на държавата по отношение на качеството на дарените храни.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова обясни, че това, което е направил министър Горанов за гладните хора е неоценимо. От данъчното облекчение няма да могат да се възползват храните от ресторантите, блок-масите и топлите витрини на хипермаркетите, които също могат да бъдат дарявани. 
Коментари: 0