Окончателно: Събарят паметника пред НДК

Съдът отхвърли всички жалби, свързани с демонтирането му

Окончателно: Събарят паметника пред НДК
304 ~ 1 мин. четене

Паметникът "1300 години България" в центъра на София при НДК вече може да бъде премахнат. Това става възможно, след като Върховният административен съд отхвърли всички жалби, свързани с решението за демонтирането му, предаде Kmeta.bg.

През декември 2014 година Столичният общински съвет взе решение паметникът да се премахне и на негово място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място през 1977 година. 

Интелектуалци срещу идеята паметникът пред НДК да се демонтира или мести, пуснаха редица жалби срещу това решение - първо в Административен съд - София - град, а след това и във Върховния административен съд. 

Сред тях бе и самият автор на паметника - проф. Валентин Старчев. На 12 януари върховните съдии отхвърлиха жалбите на автора на монумента, на граждани и общински съветници от БСП, а определението им не подлежи на обжалване. В решението се посочва още, че Валентин Старчев има авторски права върху цялото произведение. 

Това означава, че той запазва правата си върху бронзовите фигури, но общината има право да се разпорежда с паметника и терена. 

През февруари 2015 година министърът на културата Вежди Рашидов също настоя паметникът да остане пред НДК.

Подкрепи Economic.bg