Олимпиадата в Токио: Какво ще се случи, ако не може да се проведе навреме?

Провеждането ѝ е толкова несигурно, колкото и бъдещето на вируса

Олимпиадата в Токио: Какво ще се случи, ако не може да се проведе навреме?

Снимка: БТА

2822 ~ 5 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Олимпийският пламък пристигна в Япония в петък, като това бележи началото на официалните празненства за глобалното спортно събитие, което все още може да бъде ударено тежко от пандемията от коронавирус.

Срещи от Националната баскетболна лига (NBA), европейското първенство и стартове от Формула 1 бяха отменени през последните седмици, за да се избегне струпването на големи групи от публика и спортисти на едно място. Япония обаче настоява, че Токио 2020 ще се реализира.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви в сряда, че е "напълно ангажиран" с провеждането на Олимпийските игри от 24 юли и че се предприемат мерки за гарантиране на "безопасността и интересите на спортистите, треньорите и екипите за подкрепа".

Нацията от 125 млн. души има 1 662 потвърдени случая на вируса, показват данни на Министерството на здравеопазването на страната. Според експерти обаче ниският процент на тестване в Япония може би прикрива по-голям брой случаи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че лидерите на G7 са обсъдили отлагане или отмяна на Олимпиадата тази седмица, но японският премиер Шиндзо Абе "не е взел решение". В крайна сметка решението всъщност не се свежда до Япония. Дали Олимпиадата ще се проведе или не тази година, ще определи Международния олимпийски комитет (МОК), като окончателното решение трябва да бъде ясно до края на месец май.

Членът на олимпийския комитет на Япония Каори Ямагучи наруши мълчанието в петък, като заяви, че Игрите трябва да бъдат отложени, тъй като някои спортисти не са успели да тренират. "Олимпиадата не трябва да се провежда в ситуация, в която хората по света не могат да се наслаждават", каза бронзовият медалист по джудо от Олимпийските игри през 1988 г. пред вестник Nikkei.

По-рано Шигеру Ишиба, член на управляващата Либералдемократическата партия (ЛДП), предупреди, че дори Япония да успее да овладее вируса у дома, спортистите и зрителите, които идват за събитието може да са от страни, където вирусът все още се разпространява. "Възможно е олимпийските игри да бъдат отменени въпреки най-добрите усилия на Япония", заяви Ишиба.

Отмяната на Олимпиадата

От 1916 г. Летните олимпийски игри са отменяни само поради настъпването на Втората световна война (1940 и 1944 г.), а липсата на такива в мирно време би било прецедент в историята им, припомня CNN в свой анализ. Подобно действие би имало последици за всичко - от спонсорите и телевизионните оператори до икономиката и спортистите.

През декември организаторите заявиха, че разходите за домакинството на Олимпиадата са в размер на 1.35 трлн. йени (12.35 млрд. долара), като според Reuters това число не включва разходите за преместване на маратона от Токио в Сапоро, за да се избегнат летните горещини - решение, взето през октомври 2019 г.

Огромни инвестиции бяха направени в подобряване на транспортната мрежа на Япония, изграждане на съоръжения и модернизиране на туристическите центрове в очакване на 90 млн. посетители. Ударът от евентуално анулиране или забавяне в провеждането на Игрите няма да бъде поет само от столицата.

„Целта беше посетителите да прекарат няколко дни в Токио, след което да се възползват от възможността да разгледат други региони на Япония“, заяви Кийт Хенри, президент на консултантската група за публична политика Asia strategy. "Икономическите щети ще бъдат широко разпространени в Япония“.

Според предварителните прогнози се очакваше около 100 хил. международни туристи, пътували за Олимпиадата, да посетят градовете извън Токио, плащайки по-високи цени за наем на стаи, отколкото обикновено туристите по това време на годината. "Това са потенциално поне стотици милиони долари, ако не и милиарди, загубени приходи за туристическата индустрия", коментира спортният икономист на College of the Holy Cross Виктор Матисън.

Отлагане на Олимпиадата

Отлагането на игрите с няколко месеца се счита за вариант, но има съмнения, че това е възможно. От една страна са притежателите на телевизионните права, които може да не са доволни от необходимостта да планират Олимпиадата по време на сезона на Националната футболна лига в САЩ, който се провежда между 10 септември 2020 г. и 3 януари 2021 г., и по време на европейското първенство, което бе отложено с една година за следващото лято - от 11 юни до 11 юли 2021 г.

По-рано през март министърът на олимпийските игри в Япония Сейко Хашимото заяви, че договорът на Токио с МОК му позволява да отложи провеждането им до края на годината. Според Матисън отлагането на Олимпиадата би увеличило разходите с милиарди долари и би загубило пари, които вече са изразходвани от японското правителство за рекламодатели, спонсори и медии.

Олимпиада без зрители

Друга алтернатива дава възможност за провеждане на Олимпиадата по план, но без зрители. По този начин спонсорите, спортистите и носителите на телевизионни права все пак ще имат Олимпиада.

Според Матисън това ще позволи на спортистите да излязат на световната сцена, след като са се подготвяли усилено за нея, страната ще запази по-голямата част от парите си от спонсорство и няма да има допълнителни проблеми с планирането.

Домакинството на Олимпиадата е национална гордост за Япония и този вариант би позволил на страната да спаси имиджа си. Игрите бяха обявени за „възстановителна Олимпиада“, за да подчертаят възстановяването на онези райони, опустошени от земетресението, цунамито и бедствието през 2011 г., при които загинаха близо 20 хил. души, а над 2 500 други са изчезнали.

Олимпийската факелна щафета, например, започва във Фукушима на 23 март, за да освети района, най-силно засегнат от ядрената авария, преди да премине през 47 префектури на Япония, докато не пристигне в Токио за откриването на Олимпиадата на 24 юли.

Олимпиада без зрители обаче очевидно би било милиардна загуба за Япония от туристически приходи.

Ситуацията със спортистите

За много спортисти състезанията на Олимпиадата са определящи за кариерата им, които изискват години на тренировки и лична саможертва. Най-добрата физическа форма обикновено се наблюдава между 20-те и началото на 30-те години, което означава, че спортистите имат малък прозорец с възможности да спечелят медал, т.е. отмяната на Токио 2020 може да бъде променяща живота.

В същото време някои спортисти все още не са си гарантирали място на Игрите. Тези, които са разчитали на олимпийска квота в последните квалификации, могат да пропуснат Игрите, тъй като много квалификационни събития бяха отложени с до два месеца.

Тъй като олимпийският пламък започва своето пътуване из Япония, мнозина все още се надяват страната да успее да проведе безопасни игри. Резултатът обаче остава толкова несигурен, колкото и бъдещето на вируса.

Коментари: 0