ООН: COVID-19 може да застраши глобалното предлагане на храни

Компании и организации призовават за незабавни действия за справяне с настъпващата опасност от продоволствена криза

ООН: COVID-19 може да застраши глобалното предлагане на храни

Снимка: Pixabay

1816 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Мерките за ограничаване на разпространението на пандемията от коронавируса включват преустановяване на работния процес в компаниите, блокиране на цели държави, намаляване на трудовите възнаграждения, прекъсване на веригите на доставки и други не по-малко увеличаващи хранителната несигурност наредби, според становището на Организация на обединените нации (ООН), предава CNN.

„Дори рафтовете на супермаркетите да бъдат изпразнени, на склад има достатъчно", коментираха от Организация по прехрана и земеделие (FAO), която е специализирана агенция на ООН. Засега проблемът не е недостигът на храна, но „ако здравната криза продължи, ще се окаже натиск върху веригите на доставка на храни. Това е съвкупност от сложни мрежи, които си взаимодействат, в тях участват земеделски производители, селскостопански суровини, преработвателни предприятия, воден транспорт, търговци на дребно и други", обясняват експертите.

Най-голямото предизвикателство са драконовските мерки за ограничаване на COVID-19. Границите са затворени, социалната дистанцираност и преустановената дейност в сферата на корабоплаването и авиацията затрудняват производството на храни и транспортирането на стоки в международен план. Рискът за държави с ниско производство е висок.

Авиокомпаниите са приземили хиляди самолети, а пристанищата са затворени, блокирайки контейнери с храна, лекарства и други продукти от първа необходимост, според сведения на конференцията на ООН за търговия и развитие. Повишената нестабилност в глобалното предлагане на храни ще засегне най-бедните граждани, предупреди Комитетът за световна продоволствена сигурност (CFS).

Дори частни компании и организации призовават за незабавни действия за справяне с настъпващата хранителна криза. „Правителствата, бизнесите, гражданското общество и международните агенции трябва да предприемат спешни, координирани действия, за да предотвратят пандемията от коронавируса да се превърне в глобална продоволствена и хуманитарна криза", се казва в отворено писмо до световните лидери, подписано от учени, политици и компании като Nestle и Unilever.

Подкрепи Economic.bg