ООН изготвя резолюция за борба с киберпрестъпността

Автор на документа е Русия, а САЩ гласуваха \"против\"

ООН изготвя резолюция за борба с киберпрестъпността
Общото събрание на ООН на последното си пленарно заседание тази година прие резолюция за борба с киберпрестъпността. Резолюцията, чийто автор е Русия, беше одобрена в 193-членния световен орган със 79 гласа "за" срещу 60 "против" и 33 въздържали се.

„Съединените щати ще гласуват „против “резолюцията и ние призоваваме други държави да направят същото“, заяви американският представител, говорейки преди да гласува документа. Представителят на Финландия, представляващ Европейския съюз, също призова за гласуване „против“ документа.

Авторите на документа са 47 държави, включително Русия, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Армения, Китай, Индия, Сирия, Египет, Северна Корея, Иран и Венецуела.

Според резолюцията, Общата генерална комисия „решава да създаде специален отворен междуправителствен комитет от експерти, представляващи всички региони, за да разработи всеобхватна международна конвенция за борба с използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за престъпни цели, като изцяло отчита съществуващите международни инструменти и текущите национални, регионални и международни усилия за борбата срещу използването на ИКТ за престъпни цели.

"Специалният комитет ще проведе тридневна организационна сесия през август 2020 г. в Ню Йорк, за да постигне съгласие относно план и процедура за бъдещата си работа, които трябва да бъдат внесени за разглеждане и одобрение на своята 75-та сесия, се казва в документа.

Авторите на резолюцията подчертаха „необходимостта от подобряване на координацията и сътрудничеството между държавите в борбата с използването на ИКТ за престъпни цели, включително чрез удовлетворяване на искания от развиващите се страни за техническа помощ за подобряване на техните национални закони и правни стандарти“.
Коментари: 0