ООН прие Пакта за миграцията, България се въздържа

Редица европейски държави също се въздържаха от подкрепа на документа

ООН прие Пакта за миграцията, България се въздържа

Форумът в Маракеш

Снимка: БТА

Конференцията на Организацията на обединените нации (ООН) в Мароко прие Пакта за миграцията в присъствието на лидери от около 150 страни. България, както и други страни от ЕС, се въздържаха от подкрепа на документа, съобщи БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел оцени пакта като голяма стъпка в битката срещу трафикантите на хора. Тя определи икономическата миграция като нещо, от което държави като Германия могат да извлекат полза.

През юли всички 193 страни-членки на ООН, освен Съединените щати, финализираха изготвянето на документа. Впоследствие политици в различни държави го интерпретираха като средство, което ще легализира незаконната имиграция и ще я увеличи. Реално документът не задължава приелите го страни да променят законодателството си.

У нас срещу него се обявиха от БСП, както и от националистическите партии в управляващата коалиция. В крайна сметка правителството реши страната ни да се въздържи при гласуването в Маракеш.

В Евросъюза от подкрепа за пакта ще се въздържат още Австрия, Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и други страни. В Белгия документът доведе до правителствена криза, след като десните коалиционни партньори на премиера Шарл Мишел извадиха министрите си от кабинета заради нежеланието му да оттегли подкрепата на страната за пакта.

Извън Европа виден противник на документа е Австралия. Представители на Чили няма да присъстват в Маракеш, предвид позицията на властите, че "имиграцията не е човешко право".

Коментари: 0