ООН има три сценария за загубите на световния туризъм заради Covid-19

Очаква се приходите от глобален туризъм да спаднат с до 3.3 трилиона долара

ООН има три сценария за загубите на световния туризъм заради Covid-19

Снимка: БТА

1152 ~ 2 мин. четене
Очаква се приходите от глобален туризъм да спаднат с до 3.3 трлн. долара поради ограниченията заради COVID-19, като САЩ ще загубят най-много,. Това показва проучване на ООН, публикувано днес и цитирано от Reuters.

Докладът „COVID-19 и туризмът“, публикуван от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), се основава на три сценария за индустрията, при варианти мерките за блокиране да продължават 4 месеца, 8 месеца и 12 месеца.

При тези сценарии приходите ще паднат съответно с 1.17 трлн. долара, с 2.22 трлн. долара и с 3.3 трлн. долара или между 1.5-4.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) в света.

Докладът не казва кой сценарий е най-вероятен, въпреки че служител на UNCTAD заяви, че средният сценарий „може да бъде реалистичен“.

„Международният туризъм е почти напълно спрян, а вътрешният туризъм е ограничен от условията за блокиране, наложени в много страни“, се казва в доклада.

„Въпреки че някои дестинации започнаха бавно да се отварят, мнозина се страхуват от международни пътувания или не могат да си го позволят поради икономическата криза.“

Съединените щати имат най-високите загуби и при трите сценария, със спад от 187 млрд. долара в този, който продължава само четири месеца, следвани от Китай със 105 млрд. долара. Тайланд и Франция също губят около 47 млрд. долара всяка.

В умерения сценарий сред най-големите губещи е ии Гърция, която ще загуби 4% от своя БВП.

Малките островни държави като Ямайка страдат от големи загуби пропорционално на своите икономики, изправени пред 11-процентен спад на БВП, или 1.68 млрд. долара.

Загубата на САЩ в „песимистичния“ сценарий е 538 млрд. долара, или 3% от БВП.

Докладът на UNCTAD обхваща 65 отделни държави и региони. Той призовава правителствата да засилят социалната закрила на засегнатите работници в тежко засегнатите страни.

Някои от оценките са сравними с тези в предишен доклад на Световната туристическа организация през май, който установи, че броят на туристите може да спадне с 60-80% в сравнение с 66% при междинния сценарий на UNCTAD.
Подкрепи Economic.bg