Китай засили репресията срещу американски медии в страната

Пекин отговаря на подобни действия, предприети от страна на Вашингтон

Китай засили репресията срещу американски медии в страната

Снимка: БТА

1004 ~ 2 мин. четене

Китай отвърна на това, което нарича „Вашингтонската репресия върху китайските медии“, като изиска от четири от американските новинарски организации да обявят детайли относно техните финанси и набирането на персонал.

„Associated Press, United Press International, CBS News и NPR News трябва да предоставят съответните документи на китайското правителство в рамките на седем дни“, заяви говорителят на външното министерство Джао Лицян в сряда, на редовния си брифинг за пресата.

Китай е принуден да вземе тези мерки, за да се противопостави на „необоснованото потискане на китайските медии в САЩ“, заяви Джао. „Това представлява изцяло самозащита“, добави още министърът.

Отговорът на Пекин дойде след действията от страна на администрацията на Тръмп, който през миналата седмица определи американските офиси на четири китайски държавни медии като „чуждестранни мисии“ и изиска от тях да подадат документи на американските власти относно техните финанси и персонал.

Вашингтон добави CCTV, People Daily, Global Times и China News Service към списък на определени медии, който вече включва Xinhua (официалната държавна прес-агенция на Китайската народна република). Филиалът на CCTV, China Global Television Network, China Radio International, China Daily, както и Daily Daily и Hai Tian Development USA също присъстват в списъка.

„Мерките, които предприема Америка са базирани на идеята за „студена война“ и идеологически предразсъдъци“, добави Джао. „Те нараниха сериозно репутацията на китайските медии и увредиха нормалната им работа на територията на САЩ“, добави той.

Администрацията на Тръмп и правителството на Пекин премериха сили в няколко рунда, поставяйки мишени на гърба на медиите. В началото на годината Пекин отстрани журналисти от американската журналистическа организация в Китай, която включва издания като New York Times, the Washington Post и Wall Street Journal. Тези мерки бяха предприети, след като САЩ ограничиха броя на китайските журналисти от държавните медии, на които е разрешено да работят в американски офиси.

Подкрепи Economic.bg