Колко ще плащаме за ток и парно през новия период

Неочаквано цената на електроенергията бе вдигната, а на парното очаквано бе намалена

Колко ще плащаме за ток и парно през новия период

Снимка: КЕВР

5634 ~ 2 мин. четене

Токът за битовите потребители на регулирания пазар ще поскъпне леко от новия регулаторен период, а цената на парното ще е по-ниска в сравнение с тази, която потребителите заплащаха миналата зима. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което бяха приети окончателно цените за новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Неочаквано токът поскъпва

Въпреки че само преди месец председателят на Комисията Иван Иванов обяви, че се прогнозират малко по-ниски цени на тока за абонатите на ЧЕЗ и „Енерго-про“, в решението днес бяха определени по-високи цени спрямо действащите сега. При ЧЕЗ се очакваше намаление на цената -0.45%, а при „Енерго-про“ -1.69%, за ЕВН се предвиждаше минимално поскъпване от 0.15%. Клиентите на трите енергодружества обаче ще плащат малко по-скъп ток тази година.

От 1 юли абонатите на най-голямото електроразпределително енергийно дружество ЧЕЗ ще плащат с 2.79% повече за ток. Или, ако средната сметка за електроенергия за клиентите на компанията за консумираната електроенергия през януари 2020 г. е 64 лв., то при сегашните цени те ще трябва да платят малко под 66 лв.

Изменение има и в цената за абонатите в Североизточна България, тя ще е с 1.05% по-висока. Най-голямо увеличение има в цената на тока при ЕВН – 4.12%.

 

Парното поевтинява, но малко

КЕВР определи и цените на парното за следващата една година  като при промяна с повече от 15% в цените на природния газ, регулаторът е длъжен да измени и тарифите за топлоенергията. Средното намаление за страната е 12.69% спрямо миналия отоплителен сезон. Новите цени, както твърдеше регулаторът, ще са по-ниски и спрямо изчисленията за надвзетите пари за парно за миналия сезон.

Абонатите на най-голямото дружество „Топлофикация София“ ще плащат 82.09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали 95.64 лв., а дори и след изчисленията за парите, които трябва да бъдат върнати на абонатите, цената е малко по-висока (85.07 лв.) спрямо тази за предстоящия сезон. Така, реалното намаление на цените на парното в столицата за следващия сезон е 3.50% спрямо преизчислените суми заради новия договор с „Газпром експорт“. Без да се пресмятат преизчисленията разликата е -14.17%.

Голямо намаление има и на цените на парното в Плевен -10.88%, за „Топлофикация Русе“  то е 11.49%. По ниски цени на парното са определени и за „Топлофикация Враца“ – 4.70%, Бургас – 1.24%, Сливен – 6.41%. Поскъпване с 2.13% е предвидено в "Топлофикация Перник" ЕАД.Подкрепи Economic.bg