Опасения от свръхпредлагане замразиха цените на петрола

Анализаторите посочват като негатив все по-големия добив на шистов газ в САЩ

Опасения от свръхпредлагане замразиха цените на петрола

Снимка: БТА

Цените на петрола останаха без промяна при старта на търговията тази седмица. При предишната сесия пък цените паднаха с 2%. Причината за това движение е по-слабият растеж на големите икономики и опасения от свръхпредлагане на суровината, пише Reuters.

Към 8:20 ч. българско време фючърсите за бенчмарковия сорт Brent се търгуваха с 0.20% поевтиняване до малко над 60 долара за барел. Фючърсите за сорта West Texas Intermediate (WTI) пък се търгуваха с повишение от едва 0.02% до 51.48 долара за барел.

Постоянният ръст на добива на шистов газ в САЩ продължава да оказва натиск върху цените на петрола. Според някои анализатори планираното от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижение в добива на суровината няма да е достатъчно, за да върне баланса на пазарите.

ОПЕК и нейните външни партньори, оглавени от Русия, се договориха да понижат добива от януари 2019 г. Същевременно опасения относно отслабващия ръст на големи пазари като Китай и Европа влошават настроенията на пазарите за петрол.
Коментари: 0