ОПЕК отмени срещата, насрочена за 28 ноември

Разногласията между лидерите в картела продължават

ОПЕК отмени срещата, насрочена за 28 ноември
280 ~ 1 мин. четене

Експертната среща на ОПЕК и страни, които са извън организацията, насрочена за 28 ноември, е отменена. Делегатите от ОПЕК ще проведат допълнителни вътрешни разговори, за да обсъдят своите различия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на участниците в преговорите.

В навечерието на срещата един от делегатите в нея съобщи, че Саудитска Арабия няма да изпрати свой представител на събранието на ОПЕК на 28 ноември. Според него Саудитска Арабия иска да постигне споразумение в рамките на картела, преди да обсъди условията по споразумението с други страни.

Разногласията между лидерите в картела - Саудитска Арабия и Иран продължават. Алжирския министър на петрола Нуредин Бутарфа направи предложение до своя колега в Иран Биджан Намдар Зангане за намаляване на производството на петрол в ОПЕК с 1.1 млн. барела на ден, а сред страните, които не са членки на ОПЕК - с 600 000 барела на ден.

Зангане заяви, че Иран ще разгледа предложението, но не потвърди готовността на страната за участие в координираното съкращаване на производството. В същото време той каза, че резултатите от преговорите в ОПЕК "могат да доведат до дългосрочно решение за производство и регулацията на пазара”. Той добави още, че всички членове на ОПЕК подкрепят решението за намаляване на производството на нефт в картела до 32.5 млн. барела на ден, но дебатът за квоти за всяка страна продължават. На първо място различията остават между Ирак и Иран.

Подкрепи Economic.bg