Операцията в Хитрино продължава

Днес се очаква да бъде изтеглена още една цистерна

Операцията в Хитрино продължава
316 ~ 1 мин. четене
Седми ден рискованата операцията в Хитрино по изнасяне на дерайлираните цистерни продължава, след като вчера в селото бяха вдигнати две цистерни, които първо бяха източени и след това извозени до подготвена площадка край кариера до с. Каменар, където ще продължат огледите по тях.

Броят на всички цистерни е общо 12 и те се очаква да бъдат прибрани временно в кариера, а след това фирмата превозвач трябва да си ги прибере. За всяка една цистерна ще се проведе операция по азотиране и ще бъде издаден протокол, че тя е безопасна. 

Жителите на Хитрино, които останаха без домове и близки, искат да се завърнат по домовете си. Институциите обаче са категорични, че това няма как да стане до пълното изтегляне на вагоните, което вероятно ще се случи не по-рано от 15 дни. 

Припомняме, че тежкият инцидент отне живота на седем души, а 28 други са ранени, някои от които много тежко. За пострадалото село има дарителска кампания и вече са събрани над 32 млн. лв. Други 10 млн. лв. са отпуснати от Министерски съвет. Междувременно Европейската комисия разреши 20 млн. по програмата за развитие на селските райони да бъдат използвани за Хитрино. 
Подкрепи Economic.bg