ЕС удължи санкциите срещу Русия

Мерките се налагат заради намесата на Москва в Украйна

ЕС удължи санкциите срещу Русия
204 ~ 1 мин. четене
Лидерите на Европейския съюз взеха решение да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца, считано от 31 януари 2017 г. 

Това стана ясно на последната за годината среща на върха, на която всички се обединиха около тезата, че Русия не спазва минските споразумения и продължава да се намесва в Украйна, предадоха световните медии.

"Беше ясно, че ще продължим санкциите за още шест месеца. Някои от нашите колеги биха предпочели може би 12 месеца, но това не беше предмет на дискусия и интензивни дебати в рамките на провелата се среща на върха на държавите от Общността", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Действията на Русия и сирийският режим бяха осъдени. По време на срещата бе взето решение за незабавно отваряне на хуманитарен коридор. 

Представителите на европейските държави постигнаха и компромис с Холандия за ратифициране на споразумението за асоцииране с Украйна. 

Споразумението с Турция бе препотвърдено, а лидерите изразиха готовност да продължат подкрепата за страните по балканския маршрут на бежанците. 

ЕС възнамерява да насочи усилията си за пресичане на трафика с хора още на територията на Африка, от където идва голяма част от нелегалната миграция.
 
Подкрепи Economic.bg