Оптимизъм преди доклада за трудовата заетост в САЩ

Златото падна вчера, но все още е на път да отчете шеста поредна седмица на растеж

Оптимизъм преди доклада за трудовата заетост в САЩ
3710 ~ 2 мин. четене

Първоначалните молби за помощи срещу безработица в САЩ са спаднали с 16 000 миналата седмица до тримесечно дъно от 254 000, което не показва да има съкращения преди излизащия днес доклад за трудовата заетост.

Във Великобритания, индустриалното производство се сви с 0.5% през май, което сложи край на двумесечния растеж в сектора, който се дължеше на съживяването на фабричното производство. Намалението обаче е по-малко отколкото се очакваше.

Проблемът на петрола да пробие нивата от 50 долара за барел води до много добра подкрепа за щатската валута срещу канадския долар при нивата под 1.30. Двойката е на път да пробие 100-дневната пълзяща средна, която преминава през въпросната цифра. Доста стратези прогнозират скорошен тест на 200-дневната пълзяща средна при нивата около 1.33.

Вицепрезидентът на централната банка в Нова Зеландия не посочи нови предпазни мерки в речта си. Спенсър заяви, че могат да бъдат обмислени по-строги правила за пазара на имотите, тъй като намаленията на лихвите представляват риск за финансовата стабилност. Новозеландският долар напредна след тези думи.

От друга страна австралийският долар спадна след предупреждението за рейтинга на страната от Стандард енд Пуърс. Той все още е топ клас ААА, но с негативни перспективи за промяна. Това развитие свали валутата срещу новозеландския долар с 2% и проби силната подкрепа при 1.04. Тъй като пазарът е като цяло на дълги позиции в този крос, възможно е да последва ново удряне на стопове и продължение на понижението.

Еврото консолидираше под нивата от 1.11 срещу долара.

Доходността при облигациите тества рекордните дъна

Доходността по американските десет годишни облигации първоначално скочи от 1.36% до 1.42%, отчасти и заради окуражителни данни от пазара на труда в САЩ, но след това се върна на 1.37% заради спада на петрола. Нивата все още са близо до рекордните дъна, тъй като избягването на рискове се разпростря в целия свят, както и заради Брексит, който породи очаквания за намаление на английските лихви и закъснение на повишението на американските лихви.

Във Великобритания доходността по 10-годишните книжа продължи да тества рекордните дъна и затвори на 0.781%.

По подобен начин доходността по германските и периферните европейски облигации се търгуваше близо до рекордните дъна и в изчакване на трудовата заетост за месец юни в САЩ.

Спад на всички метали и петрола

Среброто претърпя волатилна търговия и се търгуваше отново под 20 долара за тройунция след пробива над 21 долара по-рано през седмицата.

Медта отчете най-големите три дневни загуби за последните два месеца заради опасенията за забавяне на европейските икономики, което може да намали търсенето на базови метали. В Германия, която е най-големия ползвател на мед в света след Китай и САЩ, индустриалното производство отчете за май най-голям спад за последните 21 месеца.

Петрола се търгува близо до 45 долара за барел и спадна до най-ниски нива за последните два месеца.

Въпреки опасенията от Брексит акциите на Уолстрийт скочиха

Акциите на Уолстрийт стартираха с растеж, но скоро след това загубиха печалбите, докато фючърсите на петрола се сринаха до двумесечно дъно.

Европейските индекси нараснаха и сложиха край на поредицата от три дни на загуби.

Подкрепи Economic.bg