Оптимизмът около Тръмп не спира и доларът продължава да расте

Инвеститорите се втурнаха към американските активи

Оптимизмът около Тръмп не спира и доларът продължава да расте
196 ~ 2 мин. четене

Доларът се търгува близо до 14-годишните върхове срещу еврото, подкрепен от очакванията за по-бързи повишения на американските ихви по време на администрацията на Тръмп.

При слаба търговия преди празниците, еврото се котира на 1.0410 срещу зелените пари след спада вчера до 1.0352, което е най-ниска стойност след януари 2003. Слабото евро помогна на доларовия индекс да достигне 103.65, което също е 14-годишен връх. Колкото и да липсва сериозна търговия, всеки спад на долара се посреща с негови покупки.

Доларовият индекс нарасна с 5.8% след избора на Тръмп за нов президент. Той обеща намаление на данъците и увеличение на разходите, както и заплаши да наложи мита върху вноса от Китай и Мексико. Инвеститорите се втурнаха към американските активи, тъй като залагат на по-експанзионна фискална политика, която ще увеличи икономическия растеж,  инфлацията и лихвите в САЩ.

Долар/йена е на 117.53 и не е далеч от десет и половина месечния връх на 118.66, който удари миналата седмица. Продажбите на йени набраха скорост след липсата на промяна в политиката на ЯЦБ по време на редовното заседание, което завърши вчера. В допълнение вчера председателя на централната банка Курода заяви, че не вижда проблем при последните спадове на валутата, които дори ще доведат до увеличение на инфлацията заради повишените цени на вносните продукти. Пазарът прие тези бележки като доста толерантни към по-слаба йена.

При ангажимента на централните банки в Европа и Япония към по-облекчени монетарни условия, инвеститорите търсят долара. Федералния резерв повиши лихвите миналата седмица и сигнализира, че има намерение да го направи още три пъти същото действие през следващата година. Доходността по американските облигации нарасна след оптимистичните коментари на председателя на Фед Йелен в понеделник и повишиха очакванията за по-чести повишения на лихвите през следващата година.

Паундът падна в понеделник до едномесечно дъно от 1.2313, притиснат от несигурността относно процеса по напускане на ЕС.

В момента дилърите наблюдават с интерес затруднената италианска банка Монте дел Пачи ди Сиена, която трябва да събере 5 милиарда евро преди края на годината ако иска да избегне затварянето й от ЕЦБ.

Цената на петрола нарасна днес заради очакванията за спад на запасите в САЩ, въпреки че търговията е слаба, тъй като пазарите започнаха да утихват с приближаването на празниците.

Американският лек суров петрол се търгува на 53.56 долара за барел, което е повишение от 26 цента спрямо вчерашното затваряне. Сорта Брент е на 55.57 долара за барел, което е ръст от 22 цента.

Днес ще бъдат отчетени резултатите за запасите в САЩ и дилърите очакват тяхно намаление.

Подкрепи Economic.bg