Оптимизмът за икономическия пакет от стимули в САЩ задвижи пазарите

Акциите на Microsoft и Salesforce поскъпнаха с над 2%

Оптимизмът за икономическия пакет от стимули в САЩ задвижи пазарите

Снимка: БТА

356 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Последният ден от седмицата завърши с положителни резултати за световните борси. Щатските индекси записаха най-добата си седмица от месеци насам, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде подкрепата си за по-голям пакет от помощи срещу коронавируса. Dow Jones Industrial Average приключи търговията в петък с повишение от 161.39 пункта до 28586.90. Широкият индекс S&P 500 се изкачи до 3477.13 пункта, след като прибави 0.88 на сто към стойността си, докато NASDAQ напредна с 1.4% до 11579.94 пункта. Акциите на Microsoft и Salesforce бяха в основата за покачване на индустриалния индекс Dow Jones, след като в петък поскъпнаха съответно с 2.5% и 2.2%.

На фона на оптимистичните очаквания за нови финансови стимули към щатската икономика, европейските пазари реагираха също позитивно, което ги изпрати на зелена територия. Немският водещ индекс DAX завърши с покачване от 0.07%, което го изкачи над психологическата граница от 13000 пункта. В петък бяха публикувани данни за икономическия растеж на Великобритания, които показват повишение с 2.1% за април. Новината допълнително подкрепи купувачите, което изпрати индексът FTSE 100 до 6016.65 пункта.

Цената на златото се покачи с близо 2 процента, след като надеждите за нови стимули отслабиха щатската валута. Доларът изгуби позиции спрямо основните си конкуренти и изпрати цената на златото о 1930.50 долара за трой унция, докато среброто се изстреля с 5.5% до $25.13.

Петролът поевтиня в петък до 40.52 долара за барел, след стачката на петролните работници в Норвегия, която се очаква да стимулира добива на нефт. В САЩ се отчита спад на производството на петрол в очакване на урагана Делта, но въпреки това цената остава под натиск.

Акценти днес                                                

Важни изказвания

В началото на седмицата публична изява ще имат различни представители на Централната банка на Англия (Bank of England), като някой от темите ще бъдат за въздействието на COVID-19 върху икономиката. Като цяло денят ще бъда лишен от важни икономически събития, които да повлияят на пазарите.

Инструмент на фокус - NVidia Corp.

Технологичната компания се намира в силно изразено възходящо движение, за което говори търговията над 50 дневната средна и стойностите на индикатора Стохастик. Въпреки, че се намират в зоната над 80, смятаме, че е рано за формиране на коригираща вълна и по-вероятно е продължаване на основното движение. Нагласите ни са нова поскъпване на акциите около $600 с цел тестване на психологическата граница и медианата при индикатора „Andrew`s pitchfork“.

USD/JPY

В очакване на новите стимули за подкрепа на щатската икономика се забелязва отслабване на долара, спрямо основните му конкуренти. Валутната двойка тества съпротивата, образувана от 50 дневната средна, при което се формира скрита дивергенция. Тренд  продължаващият модел дава индикации, че цената следва да продължи в низходяща посока, като основната ни цел е достигане до ниво 105.00.

NatGasUS

Природния газ демонстрира силно възходящо движение, което коригира спада, започнал в края на август. На този етап движението среща силна съпротива, която е образувана от локалните максимуми. Пробив над зоната на съпротива би отключило нов възходящ импулс, който да тества границата при 3.0.

S&P 500

Широкият индекс на щатите показва, че е готов да атакува историческите максимуми, след като формира V-образно възстановяване. Корекционното движение, което понижи индекса под 50 дневната средна подготви инвеститорите за възможно задълбочаване на лошите резултати, но бързото покачване и пробив над 3400 пункта опроверга очакванията. Възходящото пресичане в зоната на прекупен пазар на индикатора Стохастик, потвърждава за силата на купувачите, които гонят достигане до нов максимум. 

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg