Орбан вече е предложил нов кандидат за унгарски еврокомисар

Урсула фон дер Лайен официално е поискала от Букурещ и Будапеща нови имена

Орбан вече е предложил нов кандидат за унгарски еврокомисар

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Урсула фон дер Лайен поиска от Унгария и Румъния да ѝ представят нови кандидати за следващата Европейска комисия, след като първите предложения бяха отхвърлени от правната комисия към Европейския парламент, пише Politico. В мотивите към решението беше посочено, че румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани са в конфликт на интереси.

Плумб трябваше да е следващият еврокомисар по транспорта, а Трочани – да отговаря за разширяването и отношенията със съседите на ЕС.

Говорител на Комисията заяви в понеделник, че Фон дер Лайен е получила писмо с решението на правната комисия, изпратено от председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. След това Фон дер Лайен е осъществила контакт с унгарския премиер Виктор Орбан и румънския премиер Виорика Дънчила.
Говорителят е заявил, че председателят на Е „очаква да получи нови имена“ от двамата премиери. „Кандидатите трябва да са подходящи и да съответстват на ресорите си. Ако нещо не пасва, може да се наложи да поискаме нови имена“, заяви говорителят.

Едно име, което Орбан е предложил на Фон дер Лайен, е Оливер Варелий, понастоящем постоянен представител на Унгария в ЕС.

Варелий е добре запознат с политиката на Брюксел. Той се присъединява към министерството на външните работи на Унгария в средата на 90-те години и работи в мисията на страната в ЕС преди присъединяването, а по-късно и в постоянното представителство на различни висши позиции.

Макар официално да е държавен служител от кариерата, той е известен като изключително лоялен към Орбан и като настойчив защитник на политическите приоритети на унгарското правителство при срещите с посланиците.

На заседание на комисията по правни въпроси на парламента в понеделник депутатите гласуваха с 13 на 7 гласа за отхвърляне на Плумб като „неспособна да упражнява функциите си на комисар по транспорта“. Те издадоха подобна присъда срещу кандидатурата на Трочани, като с 12 гласа „за“ отхвърлиха кандидатурата му за бъдещ комисар по разширяването и 9 гласа „против“.
Коментари: 0