Организаторите на Олимпиадата в Токио допускат до 20 хил. зрители

По-голям е броят на медиите и чуждестранните делегации, които задължително трябва да бъдат ваксинирани, за да присъстват на игрите

Организаторите на Олимпиадата в Токио допускат до 20 хил. зрители

Снимка: Unsplash

580 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

До 20 хил. зрители може да бъдат допуснати на откриващата церемония на летните олимпийски игри в Токио. На церемонията на 23 юли ще присъстват и обикновени граждани, които имат закупени билети, както и хора, свързани с организацията на Олимпиадата, съобщава агенция „Киодо“, позовавайки се на свои източници.

Японското правителство заяви, че ще позволи публика до 10 хил. души на събития като спортни игри и концерти, но в райони, които не са под извънредно положение заради COVID-19. Условието е да не се надвишава капацитет от 50%. Именно тези правила трябва да бъдат приложени и към Олимпийските игри.

Организаторите обаче се опитват да ограничат броя на служителите, които могат да присъстват, като се има предвид, че предвидената цифра вече е над 10 хил. Международният олимпийски комитет (МОК) очаква 70% до 80% от медиите, отразяващи Олимпийските игри в Токио това лято, да бъдат ваксинирани, съобщиха организаторите при пускането на актуализираните насоки за коронавирус за игрите.

Също така всяка спортна делегация, пристигаща в Япония ще има служител, който ще отговаря за спазването на мерките, свързани с коронавируса. Спортистите и членовете на медиите, чиито движения ще бъдат ограничени, ще бъдат обект на GPS наблюдение през първите 14 дни от престоя си в Япония.

Премиерът Йошихиде Суга изрази намерението си да провежда игрите със зрители, докато организаторите обмислят да оставят отворена възможността за игри без зрители в зависимост от ситуацията с коронавируса.

Токио е в извънредно положение от края на април, ще премине към квази извънредно положение от понеделник, което трябва да продължи до 11 юли. На игрите се очакват около 11 хил. спортисти и 78 хил. журналисти, организатори и служители на делегации. Именно заради това много японци се опасяват, че напливът може да допринесе за разпространението на вируса.

Олимпиадата трябваше да се проведе миналата година, но заради пандемията беше отложена с една година.

Подкрепи Economic.bg