Турция планира да стъпи на Луната

Амбициозната космическа програма на страната беше обявена в началото на година, но вече е ясно, че Турция ще изпрати роувър на Луната до 2029 г.

Турция планира да стъпи на Луната

Снимка: Unsplash

1752 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турция планира да изпрати луноход на Луната до 2028 или 2029 г. с помощта на разработен в страната ракетен двигател, който ще направи първия си полет до Луната в тестова мисия след три години. В доклад на Space.com се посочва, че Турската космическа агенция, президентът на TUA Сердер Хюсеин Йълдъръм, присъствайки на Глобалната конференция за изследване на космоса в Петербург, Русия е съобщил повече подробности за космическата програма на страната, която бе официално обявена от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган в началото на тази година.

Луноходът, който е планиран за изстрелване през 2028 или 2029 г., казва Йълдъръм, ще кацне меко на Луната и ще събира научни данни на нейната повърхност. Официалният представител на TUA е заявил, че ракетата, която изстрелва лунния роувър, ще бъде построена в страната чрез използването на хибриден двигател, който Турция разработва в момента.

Тестова мисия през 2023 г.

За да се гарантира, че космическата агенция е готова за изстрелването на роувъра, прототипът на ракетата ще лети до Луната през втората част на 2023 г., ако всичко върви по план. Според Йълдъръм заа целта ще бъде използван собствен двигател. Въз основа на доклада на турската анадолска агенция за пресата, през 2023 г. ще бъде извършено грубо кацане на Луната.

Освен това в подобен доклад се казва, че Турция планира да изпрати 30 астронавти в Международната космическа станция в следващите години, за да извършват научни експерименти. Коментирайки плана, запознати с мисията заявяват, че сега Турция се опитва да финализира преговорите си със страните - партньори, като добавят, че това се очаква да стане до няколко месеца.

Турската национална космическа програма

Националната космическа програма на Турция, оповестена през февруари тази година,  е изготвена предвид световните разработки с цел координирано изпълнение на проектите. През 2018 г. Турция стартира своята космическа агенция. Според германската телевизия "Дойче веле" по това време този ход е бил критикуван, тъй като е станал в средата на икономическа криза.

Въпреки това поддръжниците твърдят, че космическата програма може да служи като мотивация за изследователите и учените да останат в страната, вместо да търсят възможности в чужбина. Що се отнася до бюджета на програмата, в този доклад се казва, че подробности все още не са предоставени.

Освен това космическата програма ще позволи на Турция да бъде част от ексклузивен клуб на няколко други държави, които са в състояние да изпълняват самостоятелни проекти за космическо изследване.

 

Подкрепи Economic.bg