Организира се протест пред КТБ

Днес се навършва година от паниката на вложителите и поставянето на банката под надзор

Организира се протест пред КТБ
196 ~ 2 мин. четене
За днес се организира протест пред сградата на Корпоративна търговска банка (КТБ) в София, в навечерието на годишнината от затварянето й. Четвъртата по големина финансова институция в България беше поставена под специален надзор на 20 юни миналата година, след като на 19 юни започна истерия и масово теглене на депозити от вложители. 

След като отчетът на банката показа отрицателен капитал, от БНБ отнеха лиценза й на 6 ноември 2014 г. и в момента тя е в несъстоятелност, въпреки че процедурата се обжалва. Обект на обжалване, обаче е датата на неплатежоспособността, а не самото производство по несъстоятелност. 

Пострадалите вложители призовават хората да се съберат с призива „19 юни преди една година - грабеж на КТБ! Искаме парите си и присъди за виновниците!”.

Вложители в Корпоративна търговска банка неведнъж протестираха с искане за възстановяване на парите им и разкриване на истината за случилото се в банката през последната година. Заради затварянето на банката, редица предприятия, сред които  и държавни, останаха без достъп до парите си. Вложители с надгарантирани влогове направиха многократни опити за цесии и прихващания. По-голямата част от хората, които са имали гарантирани суми до 196 000 лева вече са получили парите си от Фонда за гарантиране на влоговете. Към вчерашна дата от него бяха изплатени  3 617 500 000 лева на повече от 107 000 вложители.

Днес започва и делото по несъстоятелността на банката в Софийския градски съд. То ще се гледа от съдиите Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева, чиито имена бяха изтеглени в присъствието на медиите.

Делото стига до втора съдебна инстанция, не заради решението на съдията от Софийския градски съд Иво Дачев, обявил КТБ в несъстоятелност, а заради датата, която посочи като начална за нейната неплатежоспособност. На 6 ноември 2014-та година беше отнет лиценза на банката. Срещу тази дата възразяват прокуратурата, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. Те смятат, че фалитът трябва да тече от 30 септември, когато одитен доклад установи, че капиталът на банката е отрицателен. Срещу решението на Софийския градски съд възразява и банкерът в изгнание Цветан Василев.
Подкрепи Economic.bg