Още пет общини строят пречиствателни станции с европари

Това са Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос

Още пет общини строят пречиствателни станции с европари
4061 ~ 1 мин. четене

Още пет общини - Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос, ще изграждат пречиствателни станции и довеждащи колектори по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година. 

Процедурата е с бюджет 116 млн. лв. Проектите са получили положително становище от "Джаспърс" и могат да бъдат финансирани от оперативната програма. Предстои да бъдат отправени покани към местните управи за подаване на проектни предложения.

Пречиствателните станции на Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос са част от т. нар. ранни проекти във водния сектор, които ще осъществят плавен преход от старата към новата европрограма.

Осем общини представиха предложенията си за изграждане на пречиствателни станции и ВиК - Банско, Варна, Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол, които започнаха проектите си в първия програмен период и сега ще ги довършат със средства от новия.

Предвиденият финансов ресурс за тях е 234 млн. лв. Инвестиционните им намерения са в процес на оценка.

Одобрение чакат и проектите на 4 други общини – Добрич, Асеновград, Плевен и Пловдив. Общата им стойност е 402 млн. лв. Василева изрази надежда, че рамките на тази година те ще могат да започнат изпълнението на дейностите.

Коментари: 0