Основните заплахи за световната икономика през 2016 г.

Те могат да имат сериозни и непредвидими последици

Основните заплахи за световната икономика през 2016 г.
4031 ~ 2 мин. четене

Повишава се вероятността от рискове във всички области – от заобикалящата ни среда до икономиката и геополитиката, общественият живот и технологиите изглежда ще образуват глобалния дневен ред през настоящата година. Това се отбелязва в доклад на Световния икономически форум (СИФ) за глобалните рискове през 2016 г.

В рамките на тазгодишното проучване на близо 750 експерти, те оценяват 29 отделни глобални риска по сила на влияние и вероятност за 10-годишен времеви хоризонт. За всичките 11 години през които се изготвя този доклад, това е най-големият обхват на оценката на риска.

През последните години взаимовръзката между рисковете се укрепва, например, връзката между изменението на климата и принудителната миграция или международната сигурност, тези отношения често имат сериозни и непредвидими последици.

Според степента на влияние на най-важните глобални рискове, експертите от СИФ отбелязват провала на усилията за смекчаване на изменението на климата. За първи път от 2006 г. насам, рискът за околната среда заема първото място в класацията, надминавайки вероятността от използване на оръжия за масово унищожение. Този риск също така е установено, че е по-опасен от кризата с вода (3-то място), мащабната принудителна миграция (4-то място) и рязката промяна в цените на енергията (5-то място).

Миграцията обаче е лидер в списъка на най-вероятните рискове, защото степента й на влияние и въздействие се повишава по-бързо от всеки друг риск. След нея следват природните катаклизми (2 място), последствията от изменението на климата (3 място), международните конфликти (4), големите природни бедствия (5).   

Най-сериозният риск за бизнеса е в Северна Америка, както и в Япония, Германия, Швейцария и Сингапур, той се дължи най-вече на кибератаките.

Подкрепи Economic.bg