Остава протестът на таксиметровите шофьори

Планираният трудов договор ще ги обремени с допълнителни плащания, смятат те

Остава протестът на таксиметровите шофьори
Макар депутатите да решиха да отложат със седем месеца новите мерки, таксиметровите шофьори и превозвачи от цялата страна обявиха, че планираният за 4 декември национален протест ще се състои. 
Очаква се 6000 шофьори да изразят недоволството си срещу предвидените промени в Закона за автомобилните превози. 

"На последното ни събиране решихме, че на 23 ноември ще подадем уведомление в Столична община, че ще има протест, тъй като парламентът взе решение за Закона за автомобилните превози единствено в транспортна комисия. Не е взето окончателно законодателно решение в зала”, заяви Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи, цитиран от "Darik". Той обяви, че протестът ще се организира съвместно с Националния съюз на превозвачите и Съюз "Такси". 

Припомняме, че с готвените промени се предвижда таксиметровите шофьори да бъдат назначени на трудови договори от фирмите, за които работят, или да се регистрират като превозвачи, ако работят сами. Депутатите решиха, че първоначално зададеният едномесечен срок няма да е достатъчен, затова отложиха процедурата до 1 юли.  
 
Шофьорите на таксита се надяват промените да отпаднат. Според тях трудовият договор ще ги обремени с допълнителни плащания, а това би повишило цените на услугата. Атанасов смята, че вариантът всички 40 000 шофьори да станат превозвачи, е глупав, защото администрацията няма да може да се справи.

До последно е имало дебати дали протестът да се проведе или не. Някои са били на позиция, че той трябва да се отложи и да се осъществи в случай, че законът бъде приет. „Не трябва да се отлага протестът, тъй като виждаме, че има инициатива в политиците. Протестът ще протече много културно, без да спираме пред парламента, за да задръстваме центъра”, каза Атанасов. По думите му шествието ще тръгне на три лъча от бул. „Цариградско шосе”, бул. „Ботевградско шосе” и ул. „Царица Йоана”.
Коментари: 0