Оставки в Samsung заради корупционния скандал

Трима високопоставени служители напускат компанията, след като се сдобиха с обвинения

Оставки в Samsung заради корупционния скандал
532 ~ 1 мин. четене
Корупционният скандал, който засегна корейския технологичен гигант Samsung (Самсунг), се разраства. Трима високопоставени служители са подали оставка, след като са им повдигнати обвинения за корупция. Обвиненията са част от мащабен скандал, разтърсващ страната от месеци, съобщи компанията, цитирана от Франс прес, Ройтерс и БТА. 

Ли Джае-йон, наследникът на империята и вицепрезидент на компанията за електроника Самсунг електроникс (Samsung Electronics), който също бе подведен под отговорност, не е сред напускащите предприятието. 

Самсунг обяви също, че разпуска бюрото си за корпоративни стратегии, отговарящо за всички важни решения на конгломерата и изпълняващо ролята на "нервен център" за широкомащабната дейност. Като причина бе посочен и арестът на Ли Джае-йон заради твърдения за подкупи във връзка с корупционен скандал, който заплашваше да свали от власт южнокорейската президентка Пак Гън-хе. 

Ли Джае-йон на практика ръководи "Самсунг", откакто баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година. Компанията е обвинена, че е направила дарения на стойност 43 милиарда вона (36,3 милиона долара) на неправителствени организации, свързани с Чхое Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка, в замяна на президентската подкрепа за спорно сливане. В изявлението, цитирано от Ройтерс, 

От "Самсунг" уточняват, че оставка са подали водещи шефове на групово равнище, сред които заместник-председателят Чхуе Ги-сон и президентът Чхан Чхун-ки. Допълва се, че филиалите ще се управляват самостоятелно чрез сътрудничество между главните изпълнителни директори и директорските бордове на отделните фирми. 

Обвинения за корупция и злоупотреба ще бъдат повдигнати срещу още четирима ръководни кадри.
Подкрепи Economic.bg