От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка

Кирил Ананиев ще разясни подробности за мерките на извънреден брифинг тази вечер

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка

Снимка: Economic.bg/Архив

19753 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет обяви извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Това стана след заседание, проведено преди малко онлайн, съобщиха от МС.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка, допълват от МС.

Кирил Ананиев ще разясни подробности за мерките на извънреден брифинг тази вечер.

Коментари: 0