Кражбите на метали са намалели три пъти след 2012 г.

Понижението е в резултат на законови промени, предложени от Българската асоциация за рециклиране

Кражбите на метали са намалели три пъти след 2012 г.
Автор: Цветан Петров

Броят на регистрираните кражби на черни и цветни метали са намалели от 5000 на 1800 годишно. Това обяви председателят на Българската асоциация за рециклиране (БАР) Борислав Малинов по време на кръгла маса „Кръгова икономика – възможности за рециклиране”, предаде репортер на Economic.bg. Той уточни, че отчетеният период е между 2012 до 2016 г., а като основна причина изтъкна приетите преди близо шест години промени в Закона за управление на отпадъците.

„Предложенията, които БАР даде – ограничаване на пунктовете за скрап, ограничаване на незаконните площадки за събиране на отпадъци, рестрикциите, които сами си наложихме в бранша – всички тези мерки доведоха до този сериозен резултат, който за първи път обявявам официално”, заяви Малинов.

Той добави, че Асоциацията продължава активно да си сътрудничи с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), парламента, както и с европейските институции. Показателно за това беше присъствието на Джордж Кремлис, Розалина Петрова и Кети Медарова–Бергсторм от Европейската комисия (ЕК).

На кръглата маса, която се провежда за втора година, присъстваха също представители на МОСВ, парламента, както и на български и международни рециклиращи компании.

Коментари: 0