От $6000 до $67 млрд. – богатството на Уорън Бъфет през годините

Знаменитият инвеститор става милиардер едва на 56-годишна възраст

От $6000 до $67 млрд. – богатството на Уорън Бъфет през годините
3854 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Историята му е добре позната. Уорън Бъфет се включва в инвестиционната игра, когато е едва на 11-годишна възраст, използвайки парите, които печели от раздаване на вестници, за да си купи обработваема земя в родния си щат.

Като второкурсник в гимназията, той обира плодовете на един процъфтяващ бизнес с флипер машини. На 15-годишна възраст Бъфет вече е спечелил 6000 долара.

Според последната класация на сп. Forbes т. нар. Оракул от Омаха притежава състояние в размер на 67 млрд. долара. Това го поставя на трето място в списъка на най-богатите хора в света след Бил Гейтс и Амансио Ортега.

Предоставената графика показва издигането на Бъфет от изумителен тийнейджър до 84-годишен бизнесмен, стоящ зад невероятно успешната компания Berkshire Hathaway.


Някои от забележителните му постижения включват достигането на милионерски статус на 30-годишна възраст и на милиардерски такъв – 26 г. по-късно.

Темпото на увеличаване на печалбата от 59-ата му годишнина досега е забележително. На 59 г. Бъфет има 3,8 млрд. долара, 7 г. по-късно те вече са 17 млрд., а на 72 се удвояват до 36 млрд. долара. През миналата година състоянието му скача до 58,5 млрд. долара, а днес вече е 67 млрд. от щатската валута.

Друг забележителен факт е, че Бъфет никак не е стиснат – той е дарил цели 2,8 млрд. долара за благотворителност.

Вдъхновяващо, нали? 

Подкрепи Economic.bg