80% от детските площадки не отговарят на стандартите

Голяма част от тях са създадени преди 30-40 години

80% от детските площадки не отговарят на стандартите

Снимка: Economic.bg

544 ~ 1 мин. четене
Голяма част от детските площадки у нас не отговарят на стандартите. По данни на Министерство на регионалното развитие и благоустройство от 2011 г. в България има близо 10 хил. общински детски площадки, които не отговарят на съвременните нормативни изисквания. 

Повечето от тях са разположени в междублокови пространства и паркове. Само в София техният брой е между 1200-1300, коментира Мая Цанева от гражданската инициатива за безопасни детски площадки в сутрешния блок на bTV. 

Някои от тези площадки са създадени преди 30-40 години. Съоръженията на тях са стари, но това не означава, че те са опасни в истинския смисъл на думата, тъй като от тях не стърчат елементи, които биха могли да наранят някого, заяви зам.-кметът на Столична община по Околна среда Йоана Христова. 

По думите й тази година Столична община ще отдели 800 хил. лв. за поддръжка и ремонт на детските площадки. Сред изискванията за тях са настилката да бъде ударопоглъщаща - гумирана, дървесни кори, пясък, дори и трева.

По данни на РОСПА (институцията, която прави риск на опасните съоръжения) най-много инциденти се случват на люлките (40%), катерушките (23%) и пързалките (21%). 
Подкрепи Economic.bg