От днес пазаруваме с новата двулевка

БНБ е подготвила 12 млн. отсечени монети

От днес пазаруваме с новата двулевка

Снимка: Стоян Йотов

Българската народна банка пуска в обращение новата монета от 2 лева от днес. Тя е с тегло 9 грама и диаметър - 26,5 мм, а на нея е изобразен стилизиран образ на Паисий Хилендарски.

БНБ е подготвила 12 млн. отсечени монети от новите двулевки като пускането им в обращение ще бъде съобразно с търсенето. Заготовката е направена в монетния двор на Финландия.

Причината да се подмени банкнотата от 2 лева с монета е, че когато е правена деноминацията през 1999 г., е имало банкноти и от 1 и 2 лева. Това е било определено от икономиката тогава, защото банкнотите трябва да обслужват обращението и да отговарят на равнището на цените.

"От 1999 г. досега цените са се покачили със 110%”, обясни подуправителят на БНБ Калин Христов, цитиран от БГНЕС. Той припомни, че през 2002 г. банкнотата от 1 лев е била заменена с монета по тази причина. Същото се прави и сега.

Банкнотата от два лева ще продължи да действа като платежно средство за неопределен период от време. В обращение все още имало и 4 млн. лв. в банкноти от 1 лев.

Христов посочи, че средната продължителност на употреба на една монета е 30 години, а на банкнотите - 13-14 месеца.

Коментари: 0