От днес Румъния председателства Съвета на ЕС

За пръв път през последните 10 години председател е страна, подложена на редица критики от Брюксел

От днес Румъния председателства Съвета на ЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц (отляво), чиято страна досега беше председател на Съвета на ЕС, с румънския президент Клаус Йоханис

Снимка: БТА

От днес Румъния за пръв път поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Тъй като страната търпи множество критики от страна на Брюксел, че не уважава европейските принципи и най-вече върховенството на закона, това ще е първият път през последното десетилетие, когато председател на Съвета на ЕС става държава, обвинявана в неподготвеност.

Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съмнение, че румънската страна може да изпълни своята основна задача при председателството – да е честен посредник в преговорите по различни въпроси между страните членки на ЕС. По-рано през 2018 г. пък той заяви, че не вече не може да запомня имената на румънските премиери заради честите им смени.

Шестмесечния мандат на Румъния ще е под надслова: „Сплотеност, една обща европейска ценност“. Вероятният избор на това мото е заради насроченото за 29 март тази година излизане на Обединеното кралство от ЕС, както и заради все по-силните националистически настроения в много от страните членки на Блока.
Коментари: 0