От днес започва Великият пост

Тази година Великден празнуваме на 8 април

От днес започва Великият пост
1184 ~ 1 мин. четене
Великите пости или Великденските пости започват от днес и продължават до големия християнски празник Великден, който тази година се пада на 8 април. Идеята на поста не е просто диета, а чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Вярва се, че когато човек пости и се моли, се доближава до Бога.

Тези пости са най-строгите в годината и по време на тях са забранени църковните бракове. Сватбеният сезон започва след приключването им. Постът не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора и на бременни жени.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти, а от понеделник започва същинското постене.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си, затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
Подкрепи Economic.bg