¼ от европейците са готови да плащат безконтактно с \"умни\" джаджи

Интересът към платежните аксесоари в България надвишава средноевропейския

¼ от европейците са готови да плащат безконтактно с \
860 ~ 1 мин. четене
Една четвърт или 24% от европейците са готови да се разплащат безконтактно с умен аксесоар – часовник, гривна, ключодържател. Това сочат данни на ново проучване на Mastercard. 30% от българите са склонни да плащат с помощта на преносим аксесоар, което се доближава до данните за Дания, Ирландия и Испания.

Французите се нареждат след тях с  20%, след това австрийците с 18% и германците със 17%. От Mastercard отчитат 145% ръст през 2017 г. в безконтактните плащания, което води до повишения интерес на европейците към използването на нови методи за разплащане. Обявяването на тези данни съвпада със старта на пилотния проект за преносими разплащателни аксесоари в Холандия за водещата датска банка ABN AMRO. 

Наред с продължаващия растеж, бариерите пред използването на безконтактни разплащания намаляват. Притесненията от потенциална злоупотреба бележат най-висок спад (-24%), като сред потребителите в Холандия (-41%), Испания (-33%) и Великобритания (-31%) се наблюдава най-голямо понижение при подобни опасения.

„Доверието в безконтактните плащания е по-голямо отвсякога и изглежда, че потребителите са готови да направят крачка напред с извършването на безконтактни плащания през свързани устройства“, казва Паоло Батистън, изпълнителен вицепрезидент Дигиални плащания и европейски лаборатории, Mastercard 
Подкрепи Economic.bg