\"40% от горивото в някои бензиностанции е терпентин\"

Бойко Борисов, премиер на България

\

Снимка: Стоян Йотов

252 ~ 1 мин. четене

„Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Проверките ще продължат във всички посоки и навсякъде“. С тези думи премиерът Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

В присъствието на медиите министър-председателят коментира проверките по бензиностанциите през изминалата седмица.

„Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция „Митници”, се оказва, че харчим по-малко гориво”, обясни Борисов. Той възложи на вицепремиера Томислав Дончев КЗК да даде становище има ли картелно споразумение.

Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ и той вече е в ход.

„Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят“, каза Бойко Борисов.

„До петък искам доклад за всяка от тези агенции численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност“, настоя още той по отношение на Агенцията по метрология и Българския институт по метрология. „Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид“, каза той.

„Разпореждам денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни“, посочи Борисов.

Подкрепи Economic.bg