62% от младежите започват първа работа в сферата на услугите

Само 8% търсят кариерно развитие в първата си работа

62% от младежите започват първа работа в сферата на услугите

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева

Близо 66% от младежите у нас започват работа заради заплащането. Това сочат данни от проучване на младите хора у нас на възраст 19-20 г., който започват първата си работа, изготвено от Gemius и Telus International. Само 8% се интересуват от кариерно развитие, а 12% търсят в първата си работа опит.

„Всеки 4-ти младеж у нас, който за първа година е в университет, работи в сферата на ресторантьорството и хотелиерството“, заяви Кристина Кънева от Gemius. По данни на компанията 62% от младежите стартират с първа работа в сферата на услугите. Според изследването българските младежи са недостатъчно информирани за възможностите за първа работа, кариерното развитие и работа на непълен работен ден, която би била подходяща за тях.

„Все повече от младежите у нас имат желание да съчетават работата с образованието, като работят на гъвкаво работно време. 87% от тези, които нямат работен опит до момента казват, че биха избрали тази опция“, коментират от Gemius.

„Младежите не винаги намират начин да работят това, което искат“, уточни Кънева, като акцентира върху новата инициатива на Telus, че „Първата работа има значение“. Компанията предлага помощ на младежите, както и възможност за работа на непълен работен ден и развитие в аутсорсинг индустрията.

Като част от кампанията Telus International предвижда и образователни сесии за младежи, насочени към подготовката им за първата работа, и процеса на подбор и важността на трудовия договор.

Коментари: 0