70% от руснаците се въздържат от пътувания в чужбина

Туристите са най-често московчани

70% от руснаците се въздържат от пътувания в чужбина
172 ~ 2 мин. четене

2/3 от руснаците (65%) през последните пет години не са пътували в надалеч в чужбина. Около 70% се отказват от пътувания извън страната от съображения за сигурност, предава "Интерфакс", цитирайки проучване на центъра "Левада".

Според изследването през месец декември, чужди страни не посещавали предимно жители на селските райони в страната(82%), руснаци на възраст над 55 години и с ниски доходи (80%).

Както обясняват социолозите, почти половината от анкетираните (45%) казват, че посещенията в далечните страни стават твърде опасни и временно се отказват от тези пътувания.

Противоположното мнение споделят 10% от анкетираните. Например, 7% вярват, че заплахата не е по-голяма, така че няма причина да не пътуват. Други 3% считат този подход за нерационален, защото "сега, заради паниката може да се възползват от по-изгодна почивка."

35% от анкетираните, които все още пътуват в чужбина, 27% пътуват с туристически цели. Повечето от туристите се московчани (63%) и заможни руснаци (47%). Най-малко склонни към такива посещения селяни и необразовани руснаци (12%).

Ситуацията в областта на международния туризъм в Русия започна да се влошава рязко през октомври-ноември миналата година, след като в Египет бе взривен руски самолет, и сваления руски бомбардировач от Турция. Това доведе до забрана на въздушните връзки с тези страни и прекъсване на туроператорите, които продават екскурзии до Турция и Египет. Според експерти от индустрията, през този период на спадът в продажбите на чуждестранни пътувания е 70% в сравнение с 2014 година. В допълнение, продажбите на пътувания в чужбина са засегнали и рязкото покачване на валутните курсове, което започна през декември.

На изходящия туризъм в Русия повлияват терористичните заплахи по света, в частност нападенията в Париж, Багдад, Истанбул и други градове. 

Подкрепи Economic.bg