60% от собствениците на офис сгради в София планират да започнат нов проект

През следващите години се очаква активно строителство на офис площи в \"Хладилника\"

60% от собствениците на офис сгради в София планират да започнат нов проект

Снимка: Economic.bg

1568 ~ 1 мин. четене
60% от собствениците на офис сгради планират да започнат нов проект, като повечето от тях вече разполагат с подходящ парцел, а 44% са взели разрешително за строеж. Това показват резултатите от проучване на MBL сред собственици и инвеститори на 52 офис сгради в София. 

Една трета от инвеститорите обмислят инвестиция в други български градове или чужбина, като 67 на сто са се насочили към българския пазар и се интересуват от пазари като Пловдив и Варна. 

Освен стартирането на нови проекти, 23% от участниците в проучването активно търсят да закупят вече завършен, въведен в експлоатация и генериращ приходи актив, като тук интересното е разликата от над 100 базисни пункта между доходността, на която са склонни да купуват (8.75%) и респективно да продават (7.50%) такива имоти. 

Повечето (78%) наемодатели виждат пазара като стабилен и се чувстват комфортно с наемните нива, които предлагат (€12-€14 на кв.м). 88 на сто от наемодателите казват, че до края на 2019 г. не очакват промяна в наемите, 79% отговарят, че ще останат стабилни, а 12 на сто предвиждат спад. 

В момента в процес на изграждане в София са 405 000 кв. м, а други 454 000 кв. м са планирани, като голяма част от тях може да бъде завършена до 2022 г. Най-голяма концентрация на офис проекти има по протежението на бул. Цариградско Шосе. В следващите няколко години ще станем свидетели на много активна строителна дейност и в квартал „Хладилника“. 
Подкрепи Economic.bg