ТЕЦ „Бобов дол“ обеща на прокуратурата вече да не гори отпадъци

Намерението е изпратено до главния прокурор, МОСВ и РИОСВ-Перник

ТЕЦ „Бобов дол“ обеща на прокуратурата вече да не гори отпадъци
328 ~ 2 мин. четене

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратило писмо до главния прокурор Иван Гешев, че възнамерява да спре нерегламентираното горене на отпадъци. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Намерението на ТЕЦ-а, свързван с бизнесмена Христо Ковачки, идва след зачестилите проверки в топлоцентралата от началото на годината. В писмото, подписано от изпълнителния директор на фирмата Емил Христов, се посочва, че в най-кратки срокове ще се предприемат действия за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база. За намеренията си дружеството е информирало Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и РИОСВ-Перник.

В края на месец март прокуратурата за пореден път възложи на министъра на околната среда Емил Димитров да провери работата на ТЕЦ-а. От ВАП допълват, че тя е възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

В началото на април комплексна проверка на дейността беше направена от експерти от РИОСВ-Перник, РИОСВ-Враца, РИОСВ-София и РИОСВ-Стара Загора. Както вече стана ясно в резултат на проверката са установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство.

„Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация“, посочват в съобщението си от ВАП.

Заради откритите нередности на 10 април стана ясно, че МОСВ издава принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Подкрепи Economic.bg