Отбелязваме деня на София

Също така днес е първият учебен ден

Отбелязваме деня на София

Снимка: Economic.bg

Освен първият учебен ден, днес е и денят на София. Празникът на столицата е основан на християнския празник, в който Българската православна църква почита паметта на мъчениците София, Вяра, Надежда и Любов. Не на последно място Музеят за история на София отбелязва 90 години от създаването си.

По повод деня на София Столична община е организирала редица официални събития. Първото от тях ще е тържествен водосвет и издигането на знамето на града от 11:30 ч. пред храма „Света  София“. От 13 ч. ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на който ще се удостоят със звание „Почетен гражданин“ актьорът Владимир Пенев, директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов, цирковият артист Александър Балкански и археологът Николай Овчаров. През целия ден - от 10:00 до 21:00 ч., достъпът до Музея е с вход свободен.

От 12 до 13 часа пред сградата на музея на площад „Бански“ джаз формация „София“ ще има концерт, а от 13 до 15:00 часа ще се играят настолни игри на историческа тематика.

В 17.30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще започне концертът на Софийския духов оркестър, а час по-късно в сградата ще се проведе церемонията по връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.
Коментари: 0