Отбелязваме Преображение Господне

От днес дните стават по-къси и постепенно идва есента

Отбелязваме Преображение Господне

Снимка: Economic.bg

Българската православна църква отбелязва на 6 август Преображение Господне - един от най-светлите празници. На този ден Иисус Христос доказва своя божествен произход пред учениците си Петър, Яков и Йоан. 

Те се изкачили на планината Тавор в Галилея, а Иисус се отдалечил от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили видели своя учител напълно преобразен - лицето му светело като слънце, а дрехите като светлина. До него били библейските пророци Мойсей и Илия. От небето се чул глас, който посочил Иисус Христос като Божи син. 

Днешният ден се свързва с промяна и с нова надежда. Бере се и първото грозде и се раздава на близки хора и съседи, след като благослови с молитва и се освети в храма. 

Вярва се, че на Преображение Господне, както и на Богоявление, в небето се отваря Божията вяра и сам Господ се показва на нея. Тя може да бъде видяна само от праведния и каквото си пожелае, Господ ще му го даде. 

Майките държат будни децата си през нощта и ги карат да гледат в небето, за да видят как се отварят небесните порти и да си пожелаят нещо. 

Според народните вярвания времето днес се пречупва и започва да преминава към есента - дните и нощите стават по-хладни, а водите в реките и изворите застудяват.
Коментари: 0