Отбелязваме Трифон Зарезан

Имен ден празнуват Трифон, Трифона, Тичо, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза

Отбелязваме Трифон Зарезан
4346 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Българската православна църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Хората са добавили към името на празника Зарезан, тъй като се празнува в началото на пролетта, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон е роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Аламия. Тази област се смята за една от прароднините на лозята и виното. Още на 17-годишна възраст Трифон си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян е непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се откаже от вярата си и загива като мъченик.

Първоначално денят на Свети Трифон се отбелязва на 14 февруари, но от 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар, датите се изместват и паметта на Свети Трифон мъченик се почита на 1 февруари, а Денят на Лозаря – на 14 февруари.

Свети Трифон се счита за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаите повеляват да се омеси хляб и да се приготви кокошка, пълнена с ориз.

На 14 февруари имен ден празнуват Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Труфула, Тричко, Тичо, Фунчо, Фуне, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза.Подкрепи Economic.bg