Откриха астрономическа обсерватория край Шумен

Оттук ще могат да се наблюдават звездите и интересни астрономически явления

Откриха астрономическа обсерватория край Шумен
4463 ~ 1 мин. четене

На Шуменското плато отвори врати нова астрономическа обсерватория. Съоръжението разполага с два купола. Обсерваторията се намира до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава" на Шуменското плато, предаде kmeta.bg.

Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през март-април 2016 г., след поставяне и тестване на телескопите. Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа - 40-сантиметров и 25-сантиметров. Монтираните телескопи ще бъдат свързани с компютърна техника, което позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в Центъра за посетители на обсерваторията. До няколко месеца телескопите щe се управляват и дистанционно.

По-малкият телескоп ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления. Оттук ще могат да се наблюдават звездите и интересни астрономически явления като затъмнения, пасажи на планетите и др., обяснява астрономът Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

„Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи”, каза проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение. Тя припомни, че телескопите са купени преди 7 години за над 150 000 лв. Оттогава университетът подема инициативата за изграждане на подходяща сграда, където те да бъдат монтирани.

Летният информационен център, оборудван с обсерватория,  е част от проекта ‘’Устройство и управление на природен парк ‘’Шуменско плато’’, финансиран по европейската програма „Околна среда 2007-2013”. Общата му стойност е 4.9 млн.лв. 

Подкрепи Economic.bg