Откриха най-дългото насекомо в света

То е с рекордната дължина от 62,4 см

Откриха най-дългото насекомо в света

Откриха рекордно по размерите си насекомо в планините на китайския автономен окръг Гуанси Чжуан в югозападната част на страната. То е насекомо-пръчица с дължина 62,4 см, която е най-голямата, констатирана досега, предаде ТАСС.

Китайското насекомо е било открито от ентомолога Чжао Ли. „Търсех насекоми в планините в близост до град Лучжоу. Изведнъж видях нещо да мърда, кацнало на клонче. Бях шокиран, когато видях гигантско насекомо с крайници, които бяха толкова дълги, колкото и тялото му“, заяви ученият.

Новооткритото насекомо е отнесено към нов вид, наречен в чест на Чжао – „Phryganistria chinensis Zhao“, и е доставено в Музея за редки насекоми в китайския град Ченду. Насекомото междувременно е снесло и шест яйца.

Предишният рекордьор бе насекомото „Phobaeticus chani“, открито в малайзийските джунгли през 2008 г. Дължината на екземпляра бе 56.7 см. То се съхранява в Музея по естествознание в Лондон.

Пръчиците са добри в маскировката, приемайки вида на средата, която обитават. В света съществуват около 3000 вида от този род насекоми.

Коментари: 0