Откриха статуя на Едуард Сноудън в Берлин

Той е в компанията на още двама борци за свобода на информацията

Откриха статуя на Едуард Сноудън в Берлин
3842 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

На популярния площад Alexanderplatz в Берлин бяха открити статуи на Едуард Сноудън, Челси Манинг и Джулиан Асандж. Те придобиха популярност след разкритията си за скандални злоупотреби от страна на американските специални служби.

Тържествена церемония ознаменува официалното откриване на бронзови статуи в реален размер на тримата. Те са изправени върху столове, сякаш готвейки се да оповестят нещо важно. На събитието присъстваха членове на германската Зелена партия, както и активисти от различни организации, предаде Euronews.

Тримата са считани за герои в средите на политическата левица, след като публично разгласиха секретни документи, уличаващи американското разузнаване в глобален шпионаж. Някои медии дори ги наричат „Светата троица на оповестителите“.

Статуите са дело на италианския скулптор Давиде Дормино, който заяви, че иска „да представи трима съвременни герои, които са жертвали свободата си в името на истината“. Той твърди, че те са пример за това „колко е важно да знаеш истината и да имаш смелостта да я кажеш“.

Озаглавена „Кажете нещо“, скулптурата насърчава поддръжниците си да се застъпват за свободата на словото и информацията и да разкриват порочните практики на институциите.

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж е пред екстрадиция в Швеция, където ще бъде изправен пред съда по обвинения в изнасилване и сексуален тормоз. Той обаче се страхува, че ще го екстрадират в САЩ, където ще бъде разследвана ролята му в изтичането на американски секретни документи. Предвид нерадостните перспективи, Асандж поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Американският войник Челси Манинг (роден като Брадли Манинг) бе осъден през 2013 г. по обвинения, че е изнасял секретни разузнавателни и военни документи в полза на Wikileaks. Манинг попадна под ударите на федералния Закон за шпионажа и получи 35 г. затвор.

Може би най-популярният от тримата е Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност разкри пред журналисти класифицирана информация, която демонстрира мащаба на възможностите за наблюдение и следене на американското правителство и уличава властите във Вашингтон в глобално подслушване и шпионаж. Сноудън избегна екстрадицията, намирайки убежище в Русия.

За разлика от хората на които са посветени, статуите ще имат възможност да посетят многобройни държави, в рамките на организирано глобално турне.

Подкрепи Economic.bg